fredag 21. juni 2024

Enhetsregisteret og Foretaksregisteret forenkles

Næringsminister Cecilie Myrseth.
Nytt og enklere regelverk for innrapportering til Enhetsregisteret og Foretaksregisteret: – En forenkling med stor betydning for næringslivet, frivilligheten og offentlig sektor.

Enhetsregisteret og Foretaksregisteret er de viktigste kildene til grunndata om norske virksomheter, både innenfor næringslivet, frivilligheten og offentlig forvaltning. I dag har Nærings- og fiskeridepartementet sendt på offentlig høring forslag til et nytt og enklere regelverk for disse registrene.

– Forslagene vi legger frem er en kraftig forenkling ved å legge til rette for digitale løsninger, samtidig som regelverket blir enklere å forstå. Det sparer brukerne for mye tid. Målet er at et mer forståelig regelverk gjør at brukerne har mindre behov for ekstern hjelp, at flere leverer inn opplysninger slik de plikter og at det blir enklere å kontrollere at regelverket etterleves. Dette vil rett og slett gjøre det enklere å starte og drive næringsvirksomhet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Forslaget omfatter ny lov om Enhetsregisteret, ny lov om Foretaksregisteret og nye forskrifter til lovene. Høringsfristen er 20, september i år.

– Jeg er opptatt av at folk og bedrifter skal bruke mindre tid på skjemaer og byråkrati, og få raskere svar når de henvender seg til det offentlige. Svært mange innenfor næringsliv, frivilligheten og offentlig sektor skal rapportere opplysninger til Enhetsregisteret og Foretaksregisteret, og opplysninger i registrene brukes av mange hver eneste dag. Dagens regelverk er opprinnelig fra 80- og 90- tallet, og er overmodent for oppdatering slik at det er tilpasset dagens samfunn, sier næringsminister Cecilie Myrseth.  

lørdag 15. juni 2024

Fra 1. juli 2024 blir det enklere å selge brukte varer

Enklere å selge brukt.
Stortinget har vedtatt regjeringens forslag til endringer i brukthandellova. Fra 1. juli blir det enklere for norsk næringsliv å selge brukte varer.

– Brukthandellova har gjort det tungvint og lite lønnsomt for næringslivet å selge brukte varer. Det er ikke bærekraftig. Jeg er glad for at lovendringene trer i kraft allerede 1. juli . Dette er en god dag for miljøet, og for lommeboka, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Frem til nå har brukthandelsregelverket gjort det mer krevende å drive handel med brukte varer, sammenlignet med nye varer. Næringsdrivende måtte ha tillatelse fra politiet for å selge alle typer brukte varer og måtte oppfylle tid- og kostnadskrevende krav knyttet til oppbevaring og protokollføring.

Regjeringens forslag om å innskrenke lovens virkeområde innebærer store forenklinger for næringslivet samtidig som det ivaretar nødvendige kriminalitetsforebyggende hensyn. 

fredag 14. juni 2024

Bedriftskunder er klar for brukte bildeler

Spar penger med brukte bildeler.
Tryg Forsikring inngikk for kort tid siden en avtale med Harald A. Møller AS om økt bruk av brukte bildeler. – Samtlige bedriftskunder takket ja til å bruke brukte bildeler fremfor en ny i testpiloten, sier direktør Michael Rødbroe Kolbæk i Tryg Forsikring.

Kolbæk sier de har store forventninger til at flere av Trygs bedriftskunder vil være med på å kutte utslipp. 

– Tryg har mange bedriftskunder, og vel en fjerdedel av bilskadene våre innen bedrift er bilmerker som faller inn under denne avtalen. Når vi da snakker om flere tusen bilskader er det klart at dersom alle sier ja til å bruke brukte bildeler vil miljøgevinsten bli stor, sier han. 

Avtalen ble inngått i april etter en testperiode siden i fjor høst hos utvalgte Møller Bil-verksteder.

Fremtidsrettet avtale

Mulighetene som følger av avtalen gjelder for bedriftskunder hos Tryg som har en Volkswagen, Audi, Skoda, Seat eller Cupra. Ved en bilskade kan disse etter gitte kriterier velge å bruke en brukt bildel fremfor en ny, noe som kan gi 75 prosent lavere Co2-utslipp sammenlignet med å bruke en nyprodusert del.

– Det er en fremtidsrettet avtale som vil øke bruken av brukte bildeler, også for biler innenfor nybilgarantien. Dette legger til rette for langt mer bærekraftige løsninger for bedriftskundene våre. Markedet er i endring, men det er viktig for oss at våre kunder ikke kommer dårligere ut ved å benytte brukte deler fremfor nye, avslutter Kolbæk.

Stiller garanti på brukte bildeler

Tryg har en målsetting om å spare samfunnet for 20. - 25.000 tonn CO2 i år, blant annet ved å reparere og gjenbruke brukte bildeler der det er mulig.

Tryg stiller garanti på de brukte delene på lik linje med fabrikkgarantien. Ved en bilskade blir man tilbudt en likeverdig brukt del som ikke er eldre enn bilen selv, og som er kvalitetssikret av bildemontører.

Tilbudet gjelder skader ved bilens ytre karosseri, og ingen mekaniske deler eller deler der det går strøm eller væske igjennom.