fredag 21. juni 2024

Enhetsregisteret og Foretaksregisteret forenkles

Næringsminister Cecilie Myrseth.
Nytt og enklere regelverk for innrapportering til Enhetsregisteret og Foretaksregisteret: – En forenkling med stor betydning for næringslivet, frivilligheten og offentlig sektor.

Enhetsregisteret og Foretaksregisteret er de viktigste kildene til grunndata om norske virksomheter, både innenfor næringslivet, frivilligheten og offentlig forvaltning. I dag har Nærings- og fiskeridepartementet sendt på offentlig høring forslag til et nytt og enklere regelverk for disse registrene.

– Forslagene vi legger frem er en kraftig forenkling ved å legge til rette for digitale løsninger, samtidig som regelverket blir enklere å forstå. Det sparer brukerne for mye tid. Målet er at et mer forståelig regelverk gjør at brukerne har mindre behov for ekstern hjelp, at flere leverer inn opplysninger slik de plikter og at det blir enklere å kontrollere at regelverket etterleves. Dette vil rett og slett gjøre det enklere å starte og drive næringsvirksomhet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Forslaget omfatter ny lov om Enhetsregisteret, ny lov om Foretaksregisteret og nye forskrifter til lovene. Høringsfristen er 20, september i år.

– Jeg er opptatt av at folk og bedrifter skal bruke mindre tid på skjemaer og byråkrati, og få raskere svar når de henvender seg til det offentlige. Svært mange innenfor næringsliv, frivilligheten og offentlig sektor skal rapportere opplysninger til Enhetsregisteret og Foretaksregisteret, og opplysninger i registrene brukes av mange hver eneste dag. Dagens regelverk er opprinnelig fra 80- og 90- tallet, og er overmodent for oppdatering slik at det er tilpasset dagens samfunn, sier næringsminister Cecilie Myrseth.